Dr. Csuzi László - Reumatológus      +36 20 968 6886

Reumatológia Blog

Egérbetegségek

Reumatológia

Egérbetegségek

Repetitive Strain Injury (RSI)

Túlterhelési szindróma/ ismételt mikrotrauma

Az egérbetegség krónikus, pihenés nélküli, számítógép használat következtében alakulhat ki és elsősorban a csuklót, könyököt, vállat érintheti, azaz kéz-váll szindrómához vezethet, de különállóan az ínhüvelyek, illetve a csukló gyulladásában is megjelenhet.
Bizonyos esetekben alagút-szindrómát okozhat, a medián idegszál nyomását eredményezve.

Mit tegyünk az egérbetegség megelőzése érdekében?
A legfontosabb feladat, a számítógépes munkahely megfelelő kialakítása és a helyes kéz illetve alkar és kar tartás biztosítása. Ennek érdekében fontos, hogy az egér megfelelően alátámassza a kezet és az ujjakat.

Az egérbetegség megelőzése:
Az alagút-szindróma azaz Carpal tunnel szindróma (CTS) megelőzése szempontjából legfontosabb a megfelelő egér kiválasztása. Ez az ún. kesztyűegér, ami a kezet és az ujjakat is alátámasztja. Emellett igen fontos, az egér és a billentyűzet használatakor, az alkar alátámasztása is, gél paddal, azaz egy zselés alátámasztó párnával.
A kézfejeket egymással párhuzamosan, fiziológiailag semleges helyzetben kell tartani, és így kell a billentyűzetet, illetve az egeret használni. Célszerű, a középen kettéválasztott kiforgatható billentyűzet, vagy már így kialakított billentyűzet használata.
Az ergonomikus komputeres munkaállomás része még a megfelelő ülőalkalmatosság, amely a derekat és hátat jól megtámasztja, és a megfelelő magasságban, azaz szemmagasságban elhelyezkedő monitor is.
Ezek inkább a gerinc megfelelő tartását segítik elő, és a váll lógását előzik meg, valamint hozzájárulnak a fej helyes tartásához is.
Alagút szindróma, ízületi gyulladások, ínhüvelygyulladások, kar-váll szindróma, lógó váll, nyaki fájdalmak, izomgörcsösödések esetén forduljon hozzánk bizalommal.

Helyes kéztartásHelyes ülőhelyzetCsukló alátámasztásaErgonómikus egérErgonómikus billentyűzet

Lézerrel, akupunktúrával, illetve injekciós kezelésekkel, eredményesen tudjuk enyhíteni panaszait és gyógyítani a fenti elváltozásokat.
Hívjon minket bizalommal: 06 20/968-6886.

 

Ízületi egér

Ízületi egér

Az ízületi egér, elsősorban a nagyobb ízületekben, a térdben, a vállban, a könyökben okozhat problémát.
Az ízületi egér nem más, mint a porcnak, a porcos csontnak, vagy egyéb kötőszöveti elemnek a leszakadása, és ez az elszabadult kötőszövetes elem, szabad testként, azaz ízületi egérként úszkál az íz felszínek, illetve a helyén maradt porcfelszínek között.
Legjellemzőbb tünete a hasító, szúró fájdalommal kísért ízület elakadás, például lépcsőzéskor. Ezt az elváltozást ízületi ultrahanggal, vagy mágnes rezonanciával ismerhetjük fel.

Az ízületi egér kezelése:
Konzervatív kezelésként, amennyiben műtéti lehetőség nincs, elsősorban lézert, akupunktúrát, egyéb fizioterápiás eljárást ajánlunk, szóba jön még az ízület injekciózása is, rögzítő tokkal lehet védeni az adott ízületet, bizonyos esetekben.
Amennyiben azonban a konzervatív eljárások nem járnak eredménnyel, illetve a panaszok fennmaradnak, esetleg fokozódnak, vagy a leszakadt ízületi egér túl nagy az ízület méretéhez képest, akkor műtéti eljárást, elsősorban arthroscopos eltávolítást javasolunk.

Panaszok esetén forduljon hozzánk, gyorsan diagnosztizáljuk az adott elváltozást, és hatékony kezelést biztosítunk.
Hívjon minket bizalommal: 06 20/968-6886.Cimkék: Ízületi betegség egérbetegség alagútszindróma